Ο χώρος
Το Çatalhöyük (Τσατάλ Χουγιούκ) είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος με μεγάλη πολιτιστική αξία. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Çumra στην επαρχία Konya (Ικόνιο) της Τουρκίας. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση αρχαιολογικούς χώρους νεολιθικής περιόδου στη Μέση Ανατολή. Αποτελείται από δύο τύμβους στους οποίους είναι δυνατή η διάκριση τουλάχιστον 18 στρωμάτων κατοίκησης σε διάστημα πάνω από 2000 χρόνια, από το 7100, περίπου, μέχρι το 5900 π.Χ. Η θέση ερευνήθηκε επί έξι δεκαετίες με διακοπές, πρώτα από τον James Mellaart και αργότερα από τον Dr. Ian Hodder. Συνολικά η εκτεταμένη ανασκαφή της διήρκεσε 30 χρόνια και οδήγησε στον σχηματισμό ολοκληρωμένης εικόνας για μία μοναδική σε έκταση και διάρκεια νεολιθική κοινωνία. Το Çatalhöyük αναγνωρίστηκε από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ως “η σημαντικότερη ανθρώπινη εγκατάσταση με πληροφορίες για την πρώιμη αγροτική ζωή μιας νεολιθικής κοινότητας” και προστέθηκε στην λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς το 2012 (UNESCO 2018). Η αρχαιολογική ερμηνεία της θέσης υποδεικνύει ότι κατά τη Νεολιθική περίοδο στο Çatalhöyük ήταν εγκατεστημένη μία κοινότητα ισοτίμων.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο του Çatalhöyük, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Çatalhöyük Research Project

Η εμπειρία Çatalhöyük Virtual Reality (ÇVR) εξερευνά τμήματα του νεολιθικού χώρου της UNESCO στο Çatalhöyük. Η εμπειρία ξεπερνά τα όρια των κοινών μοντέλων εικονικής πραγματικότητας που χρησιμοποιούνται στην πολιτιστική κληρονομιά μέσω της προσθήκης της δυνατότητας ταυτόχρονης συμμετοχής πολλών χρηστών (σε αντίθεση με την τυπική εξερεύνηση με έναν χρήστη), καθώς και μέσω της προτεραιότητας που δίνεται στην κοινωνική και συναισθηματική συμμετοχή των χρηστών με βάση τους εκπαιδευτικούς στόχους που έχουν τεθεί. Η εμπειρία αυτή χρησιμοποιεί ερωτήσεις κρίσεως βασισμένες σε ανθρώπινες αξίες για να ενθαρρύνει τους χρήστες να αναλογιστούν σε μεγαλύτερο βάθος σχετικά με το πώς οι ζωές τους συνδέονται με τους αρχαίους κατοίκους του Çatalhöyük.
Η εμπειρία
Αυτή η εμβυθιστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας περιέχει 5 σκηνές σε φωτορεαλιστικό εικονικό περιβάλλον, στις οποίες οι χρήστες καλούνται να εξερευνήσουν εικονικές αναπαραστάσεις των τριών ανακατασκευασμένων οικιών και της περιοχής της ανασκαφής όπως είναι σήμερα (2020) στον αρχαιολογικό χώρο του Çatalhöyük.
Στόχος του ÇVR είναι να ενθαρρύνει τους χρήστες ώστε να:
- Αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και με το εικονικό περιβάλλον
- Ευαισθητοποιηθούν μέσω συναισθηματικών σκέψεων για την ηθική αξία της φροντίδας και για την ιστορική συνείδηση
- Μάθουν για τον αρχαιολογικό χώρο του Çatalhöyük
Η εμπειρία εκτυλίσσεται μέσα από μία σειρά σημείων-ελέγχου που κατευθύνουν τους χρήστες μέσω διαφορετικών αποστολών μέσα στα τρία εικονικά αντίγραφα οικιών και στον χώρο της ανασκαφής. Μαζί, οι χρήστες προσποιούνται ότι φροντίζουν τον χώρο μιμούμενοι την εκτέλεση κάποιων από τις συχνές εργασίες των κατοίκων του Çatalhöyük, όπως η επισκευή κατεστραμμένων τοίχων με κονίαμα και διακοσμώντας τους με σύμβολα. Η εμπειρία καλεί τους συμμετέχοντες να αναστοχαστούν σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στον χρόνο και τον χώρο και να προβληματιστούν βαθύτερα για το αποτύπωμα που αφήνουμε στον κόσμο..




Σχόλια των συμμετεχόντων
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δείχνουν ότι το ÇVR προκαλεί συναισθήματα συντροφικότητας και ψυχαγωγίας, αλλά και αλλαγής στην αντίληψη και τις απόψεις. Οι συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της εμπειρίας νιώθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο και κατ’ επέκταση στον χώρο του Çatalhöyük. Αναφέρουν ότι επικοινωνούσαν διαρκώς με τους συμπαίκτες τους, ότι ένιωθαν απορροφημένοι και ότι προτιμούν να μοιράζονται την εμπειρία με κάποιον άλλο από το να τη ζουν μόνοι.
Δοκιμάστε το

Çatalhöyük VR
Η εμπειρία εικονικής πραγματικότητας του Çatalhöyük προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη, αλλά θα δημοσιευθεί σύντομα στην πλατφόρμα SteamVR. Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε για το πότε θα γίνει αυτό, επικοινωνήστε μαζί μας..
Η εμπειρία εικονικής πραγματικότητας σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε μέσα από τη συνεργασία της ομάδας μας με το πανεπιστήμιο του York, και πιο συγκεκριμένα την καθηγήτρια στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος Αρχαιολογίας Sara Perry και την Kristen O’Connor για τις εννοιολογικές και σχεδιαστικές διαστάσεις, τους Γιώργο Δρεττάκη και Sebastian Vizcay από το Inria για τα γραφικά και τη δικτυακή υλοποίηση, όπως επίσης και την εταιρεία noho για τη 3D μοντελοποίηση και τα οπτικά εφέ.